KEURSLAGER DE BURGGRAVE - VAN MOER

Onze Kazen

Beste fijnproever…

leuk dat U voor een kaasschotel hebt gekozen van bij ons.

Op deze pagina vindt U een zeer groot aanbod terug uit het kaasassortiment dat wij gebruiken op onze kaasschotels.
het is de bedoeling dat jullie de kaassoorten noteren die we voor jullie hebben geselecteerd voor het maken van jullie schotel.
Deze kan je dan aanvinken op de pagina van onze website en vervolgens afprinten.

Het leuke is nu dat je deze informatie bij jullie kan leggen op de feesttafel en zo iets meer kan lezen of vertellen over deze kaasjes.

wist je dat…?

  • de kaasschotel best bewaren op een koele plaats, berging of in de ijskast (zomer)
  • 1 uur voor jullie aan tafel gaan de schotel (met deksel erop) op kamertemperatuur laten komen.
  • eenmaal de schotel op de feesttafel is geplaatse en al de gasten hebben plaatsgenomen dan pas het deksel verwijderen.
  • je degusteert de kazen het best volgens smaaksterkte, dwz. eerst beginnen met de zachtere kazen (1,2 en 3) en vervolgens de iets sterker smakende kazen nemen (4 en 5)
  • de kaasplank en deksel zeker NIET in de vaatwasmachine of in water zetten, enkel eens droogwrijven aub.

smakelijk en veel plezier,
filip, anneke en hun team

Maak een selectie uit onderstaande kazen en druk uw selectie af door op deze knop te drukken :

Omschrijving Smaak x/5 Land P/R* Melk Info
TRAPPE ECHOURGNAC liqueur noix 3 FR P koe Deze halfharde kaas wordt nog steeds in beperkte oplage gemaakt door de nonnen in het klooster Notre-Dame de Bonne Espérance. De rijping in walnootlikeur uit de Périgord geeft de kaas een onstuimige, rokerig noten aroma en een gladde boterachtige textuur. Toch blijft de smaak vrij mild. Deze kaas is voor de kenners en hoort op de betere kaasplank te pronken.
GENTSE KEIZER 2 BE P koe Smedig, romig en zacht van smaak. Zo kent iedere kaasliefhebber deze kaas uit het Gentse. Hij is te vergelijken met Père Joseph. Dit kaasje wordt op een natuurlijke wijze en met de grootste zorg gerijpt in de rijpingskamer. Zo komt hij perfect tot zijn recht bij de lunch, als aperitiefkaas, als dessertkaas of bij een goed glas wijn.
MAASEYKER PROVENCAAL 2 BE p koe een witschimmelkaas met een stevig maar romig zuivel. De kaas is volledig bezet met provencaalse kruiden
WESTMALLE TRAPPIST KAAS 2 BE p koe Naast het bekende bier, maken ze bij Westmalle ook al sinds 1860 een halfharde trappistenkaas. De melk voor deze kaas komt volledig van hun eigen Blaarkop koeien. Wanneer de koeien in de lente naar de verse weiden gaan, krijgt de kaas een wat andere kleur en smaak, dan wanneer ze in de winter op stal blijven. De kaas is zeer licht gezouten (slechts 1% zout). De smaak is zacht en mild.
ST BERNARDUS ABDIJKAAS 2 BE P koe Begin vorige eeuw richtte de abdijgemeenschap van Catsberg te Noord-Frankrijk een boerderij in het Belgische Watou in als kaasmakerij. Met de opbrengsten van de kazen financierden zij hun abdij. Na 1930 verbeterde de financiële toestand en wilden zij de activiteiten terug brengen naar Frankrijk. De heer Deconinck nam de kaasmakerij over van de paters en verkocht de kaas onder de naam St. Bernardus. Halfharde, romige kaas.
VIEIL AUBEL 3 BE p koe Een zachte kaas met een gewassen korst die volgens voorvaderlijke principes en methodes ontwikkeld is. Het zuivel is heel smedig en crèmekleurig. De korst bevat een fi jne zandkorrel wat een leuke “bite” geeft aan de kaas.
FLEURON DE BRUGGES 2 BE p koe Brugge Blomme is één van de hoogtepunten van de kaasmakerij Milcobel waarop de kaasmeesters terecht fier zijn. Hij rijpt in de vochtige kaaskelders wat zorgt voor zijn heerlijk lichte en krokante korst. Deze elegante kaas heeft een heel unieke en fluweelzachte smaak.
ACHELSE BLAUWE grevenbroecker 5 BE p koe Een unieke blauwschimmelkaas. Bij doorsnede is het net marmer. Deze kaas wordt niet doorprikt maar dankt zijn blauwe adering aan nauwkeurig op elkaar gestapelde wrongel. Tijdens de rijping van 6 maanden wordt het zuivel zacht en slibt de luchttoevoer toe. De kaas heeft voor een blauwschimmelkaas een zeer laag zoutgehalte. Uitverkozen geweest tot "beste kaas van de wereld"
OLIVIANA PESTO 2 BE p koe zachte brie doormidden gesneden en bestrijkt met een laag groene pesto
ANTWERPS PIKANTJE 5 BE p koe Dit is een halfharde, romige kaas bezet met pikante, vochtige kruiden, voornamelijk look en peperoni. De kruidenmengeling is een recept uit Kapellen. Het zuivel is zacht en smeuïg. De combinatie van de zachtheid van het zuivel en de pittigheid van de kruiden maakt dit een heerlijke kaas.
ST PONDOR HERFSTKAAS 3/5 BE p koe Is een seizoenskaas, enkel in de herfst en winter verkrijgbaar. Deze zachte kaas met een oranjerode korst geeft bij het rijpen een sterke geur af. De smaak van het zuivel voortreffelijk. Deze kaas wordt meermaals gewassen met zout water, wat de korst glad maakt. De rode bacteriën concentreren zich aan de buitenkant.
ROSTE JEANNE 3 BE p koe Een pittige, artisanale kaas gerijpt in het Nieuwpoortse Roste Jeanne bier, het stadsbier van Nieuwpoort. De kaas gemaakt op De Beauvoordse Walhoeve is gewassen in het bier. ‘Roste’ verwijst naar de rood, roestkleurige kleur van het bier en ‘Nieuwpoortse Jeanne’ verwijst naar Jeanne Panne. Ze was de dochter van een man die de naam had een tovenaar te zijn. Een aantal gebeurtenissen zorgden ervoor dat Jeanne als heks werd bestempeld en zo op de brandstapel eindigde.
KOPPIGE VENT 3 BE p koe Een pittige paterskaas van De Beauvoordse Walhoeve. Bij toeval werd de ‘Koppige vent’ gecreëerd. Doordat de rood-schimmel paterskaas eerst niet het beoogde resultaat bekwam, kreeg hij al vlug de bijnaam van ‘Koppigaard’. Tijdens het rijpingsproces evolueerde de smaak van de kaas naar extra pittig. De ‘koppige vent’ was geboren: een kaas met karakter!
BRIE 60 + bridel 2 FR p koe kwalitatieve Normandische, romige brie. Brie is de meest nagemaakte kaas ter wereld
CAMEMBERT rustique coupe 2 FR p koe Camembert is 1 van de beroemste kazen ter wereld, Rustique is in België de bekendste in zijn soort. Echte Camembert is gemaakt in Normandië en mag maar 250gr wegen
PORT SALUT 2 FR p koe Deze halfharde kaas werd tot de jaren '50 in de abij gemaakt, omwille van financiele problemen hebben zij hun productie verkocht aan een grote kaasmakerij. De smaak is zeer zacht en romig. Ook zeer geschikt om te gebruiken in de keuken.
DELICE De Bourgogne 1 FR p koe Is een type Brillat-Savarin Affiné, een triple-crème kaas. Uit de pittige, room-achtige zuurheid blijkt dat crème fraiche wordt toegevoegd om de rijkdom van de kaas te verhogen. Het centrum van de Delice is dikker en consistenter dan de buitenste laag. De korst geeft een mooie afsmaak terwijl het zuivel zacht en romig smaakt.
VACHERIN MONT D'OR 3 FR lc koe Is genoemd naar een berg in de Jura aan de Zwitsers-Franse grens. Deze zachte, kruidige, fluweelachtige kaas wordt enkel in de wintermaanden gemaakt. De kaas is omzet met een sparrenhoutenband om het zuivel tijdens de rijping te ondersteunen. De kaas is zacht en smeerbaar in het begin, na rijping wordt hij bijna vloeibaar en voller van smaak. Bij de traditionele eetwijze van deze kaas gaat men de bovenkant eraf snijden en hem uitscheppen.
DAMSE KRUIDENBRIE bio 3 BE p koe De Damse kaasmakerij is een ambachtelijk producent van biologische kaas. Hij ontstond in 1989 op een eeuwenoude Damse hoeve in de Polders rond Brugge. Om melkoverschotten te valoriseren werd gestart met de productie van kaas. De korst van de Damse brie is bezet met groene kruiden. Het zuivel is zacht en romig. Deze brie is doormidden gesneden en met kruidenkaas belegd.
ST JULIEN BÛCHE 1 FR P koe Deze kwalitatieve smeltkaas wordt gemaakt door geperst zuivel op te warmen en te laten smelten met toevoeging van smeltzouten en boter. Bij de gesmolten massa worden gemalen walnoten (van de beste kwaliteit) toegevoegd en nadien halve walnoten bovenop de kaas bezet. Een must op uw kaasschotel.
BRIE DE MEAUX anny 4 FR lc koe Brie de Meaux en brie de Melun zijn de enige brie-kazen met een AOP label. Op de witte korst vind je rozebeige vlekjes, hiermee kan je hem onderscheiden van de andere brie’s. De geur doet denken aan boerenstallen en gebrande noten. Zijn smaak is vol, complex, met nootachtige en fruitige tonen. Deze rauwe melkse brie hoort thuis op de betere kaasschotel.
ROCHEBARON 4 FR P koe Afkomstig uit de Auvergne streek. Het is één van de weinige blauwe kazen die na enige rijping begint uit te lopen. De korst is bezet met assen nadat hij 3 weken heeft gerijpt. Onder de grauwe buitenkant bevindt zich een zacht, zeer romig, licht door blauwe aders doorspekt zuivel met een licht pikante ondertoon
CAMEMBERT CALVADOS 4 FR lc koe een echte winterse delicatesse. Camembert is hier niet geheel juist omdat het eigenlijk om de “coeur de camembert” gaat. De korst van de camembert wordt verwijderd en het hart van de kaas wordt in de Calvados gelegd, daarna wordt hij bedekt met paneermeel. De buitenkant is vrij scherp van smaak , zoutig en iets korrelig van structuur, de binnenkant is zacht en smeuïg. Ook zeer lekker lichtjes opgewarmd in de oven.
ROQUEFORT SOCIETE 5 FR lc koe Societé 1863 wordt in hun eigen grotten gerijpt bij Roquefort-sur-Soulzon. De grotten zijn warm, gezellig ondanks dat ze vrij vochtig zijn. U kan de grotten zelfs gaan bezoeken. Roquefort wordt telkens in aluminiumfolie verpakt omdat hij geen korst heeft. Deze zeer bekende, relatief jonge Roquefort is sterk en zout van smaak.
COMTE RESERVE AOC 4 FR lc koe Afkomstig uit de Jura, waar hij wordt gemaakt in kleine kaasmakerijen. De melk komt van het ras Montbéliard. De wielen rijpen 16 à 18 maand in de rijpingskelders (affiners) van de streek, het rijpingsproces geeft de kaas een specifieke fruitige smaak. Hij heeft een dunne, beige korst die naarmate de rijping dikker en donkerder wordt. Comté heeft een bloemengeur. De smaak is zeer vol met een lange zilte nasmaak.
MORBIER A.O.C. (lait cru) 4 FR lc koe Deze AOP uit de Jura is herkenbaar door de grijze horizontale streep die het midden van de kaas siert. Men bewaart namelijk het wrongel van de ochtendmelk onder deze laag as om nadien het wrongel van de avondmelk toe te voegen. De lekkerste Morbier wordt gemaakt van rauwe melk. De kaas heeft een grijsbruine korst met een ivoorgeel zuivel. Het heeft een frisse geur van noten en hooi. De smaak is fris en fruitig.
TOMME DE SAVOIE 8 semaine 3 FR lc koe Hij wordt gemaakt in Savoie en Haute-Savoie, vlak bij de Zwitserse grens. Deze tomme ziet er rustiek uit; de kenmerkende, harde, poederige korst is grijswit . Van binnen is hij licht ivoorwit, maar donkerder bij de rand. Hij is soepel met hier en daar wat gaatjes. De geur doet sterk aan gras, paddenstoelen en karamel denken. De smaak is veel zoeter. Deze Tomme de Savoie is 8 weken gerijpt.
BREBIS TOMME du larzac 2 FR p schaap harde schapenkaas met een zachte, zoete smaak. onder de rustieke korst schuilt zich een echte schat, rijk aan eiwitten, calcium, fosfor en vitamines A en B
Weinkase Lagrein 3 IT p koe Deze kaas uit de Dolomieten is gedrenkt in de lokale La Grein wijn met toevoeging van kruiden, look en peper gedurende 5 dagen. Daarna rijpt hij 6 weken verder. Het zuivel is romig en bevat kleine gaatjes. Deze koemelkkaas heeft een volle, aromatische wijnsmaak.
PECORINO SARDE crotonese 3 IT p schaap Is een belegen schapenkaas afkomstig uit Sardinië. Sterk afsmakende, zoutige kaas die te vergelijken is met parmezaan. De kaas is herkenbaar door zijn gekerfde korst.
Hij wordt eveneens veel gebruikt in gerechten (geraspt).
TALEGGIO SANTI 3 IT p koe Deze AOC kaas is één van de oudste gewassen korstkazen. De kaas heeft een vierkante vorm en de korst is donker oranjeroze- grijs. Binnenin is hij ivoorwit en soepel van textuur met enkele gaatjes. De smaak is vol en fruitig met een vleugje gebrande noten, overgaand naar een lange, romige nasmaak. Ook zeer lekker in een risotto verwerkt.
OOSTENRIJKSE ALMBLOEMENKAAS 3 OOS p koe Het is een silagevrije kaas of hooimelkkaas uit de Oostenrijkse, Beierse Alpen, wat betekent dat hij zonder gefermenteerd voer wordt geproduceerd. Tijdens de rijping van 4 maanden wordt deze halfharde kaas gewassen met roodsmeer. Daarna wordt de kaas omhuld met een mix van verschillende alpenbloemen uit het Vorarlgebergte.
OOSTENRIJKSE WALNOOTBRIE 2 OOS p koe Het is een silagevrije kaas of hooimelkkaas uit de Oostenrijkse, Beierse Alpen, wat betekent dat hij zonder gefermenteerd voer wordt geproduceerd. De hooimelk wordt vervoerd naar Frankrijk in Seineet- Marne waar de brie wordt geproduceerd. Hier worden krokante stukjes walnoten in het zuivel vermengd.
OOSTENRIJKSE OUDE BERGKAAS 4 OOS p koe Het is een silagevrije kaas of hooimelkkaas uit de Oostenrijkse, Beierse Alpen, wat betekent dat hij zonder gefermenteerd voer wordt geproduceerd. Deze kaas wordt tijdens de zomer, wanneer de
koeien in het Vorarlberggebied boven de 2000 meter grazen, door
de boeren nog met de hand gemaakt. Deze kaas rijpt 12 maanden,
dit geeft een krachtige nootachtige smaak weer.
OOSTENRIJKSE PEPERKAAS 3 OOS p koe Het is een silagevrije kaas of hooimelkkaas uit de Oostenrijkse, Beierse Alpen, wat betekent dat hij zonder gefermenteerd voer wordt geproduceerd. Tijdens de rijping van 4 maanden wordt deze halfharde kaas gewassen met roodsmeer. Deze halfharde kaas met groene en rode peperbolletjes in het zuivel rijpt tot 3 maanden.
OOSTENRIJKSE HOLZERKASE 3 OOS p koe Het is een silagevrije kaas of hooimelkkaas uit de Oostenrijkse, Beierse Alpen, wat betekent dat hij zonder gefermenteerd voer wordt geproduceerd. Hij wordt 4 maanden gerijpt in stukjes houtschors.
Bij het degusteren weerspiegelt hij de sterke hechtheid van de
bossen en alpenbergen.
OOSTERNIJKSE GIPFELSTURMER 3 OOS p koe Het is een silagevrije kaas of hooimelkkaas uit de Oostenrijkse, Beierse Alpen, wat betekent dat hij zonder gefermenteerd voer wordt geproduceerd. Tijdens de rijping van 4 maanden wordt deze halfharde kaas gewassen met roodsmeer. Deze kaas is uitstekend op uw raclette toestel, maar is uiteraard ook lekker uit het vuistje of op de kaasplank. De bergbeklimmerskaas doet, zoals de naam het zegt, denken aan een
bergwandeling dankzij de toegevoegde wilde Alpenkruiden in het
zuivel.
CHEVRE BUCHE AFFINE 2 BE p geit stronk geitenkaas die na 4 weken te rijpen een natuurlijke korst creërt. Hij heeft een milde en zilte smaak
APPENZELLER SUISSE CLASSIC 3 SW lc koe Deze wielen worden gewassen met pekel en een kruidenmengeling, nadien rijpen ze min. 3 maand.
Door de wasbeurt krijgt de kaas een heerlijk fruitige, volle, rijpe en pittige smaak.
Deze smaakbom wordt ook dikwijls in de keuken gebruikt.
MANCHEGO akkem 6 mnd 3 SP lc schaap Afkomstig van het ras Manchego, uit de streek La Mancha, 6 maand gerijpt. De korst is beigebruin, de binnenkant is stevig, compact, met kleine gaatjes, ivoorkleurig tot lichtgeel van kleur. De smaak is vol en olieachtig, lichtpikant met een nasmaak die typerend is voor schapenkaas. Zijn intense smaak en zijn lichtkorrelige structuur maken het een ideale kaas om op reepjes te eten met ham, olijven, kweepeergelei en een robuuste rode wijn.
STILTON rings Bleu cheese 5 GB koe koe Stilton is genoemd naar het gelijknamige dorpje, ookal is hij daar nooit gemaakt. Hij is afkomstig uit de buurt, de graafschappen Derbyshire, Leicestershire en Nottinghamshire. De textuur van een jonge kaas is kruimelig maar wordt na rijping zachter en vlak onder de korst donkerder. Tijdens de rijping krijgt hij ook steeds meer aders. De beste Stilton wordt gemaakt van zomermelk.
KORENBLOEM 3 DE p koe De Blauwe Korenbloem is een zachte, romige en milde blauwader
kaas. Door zijn toegankelijkheid een allemans vriendje. De Blauwe
Korenbloem wordt namelijk nog met de hand gemaakt. Deze kaas
wordt geproduceerd in 400 liter kaasvaten waar de melk met de
hand wordt geroerd.
BENEDICT WHITE 2 DE P koe Deze kloosterkaas is een lijn van 4 kazen geïnspireerd op de
traditionele Deense Esrom kaas. Deze kazen werden van origine
gemaakt door de monniken van het Esrom Klooster. De kaas heeft
een milde maar toch rijke smaak. De kaas heeft vele kleine gaten en
is daardoor, wanneer koud, erg makkelijk te snijden.
BENEDICT SMOKED 3 DE P koe Deze kloosterkaas wordt zachtjes gerookt over beukenhout crumble.
Het ontwikkelt een diepe en evenwichtie smaak van vers gerookte
kaas, welke bijzonder goed past bij de romige en zachte textuur van
de kaas.
NOORDZEEKAAS 3 DE P koe De melk voor deze speciaal kaas komt van coöperatieleden die met hun veehouderij gelegen zijn rondom de vuurtoren van Bovbjerg, aan de Noordzeekust van Denemarken. De kaas wordt geproduceerd bij Thise Mejeri en wordt vervolgens zeer dicht bij de Noordzeekust opgeslagen/gerijpt. De zilte Noordzeewind word door het rijpingshuis geblazen door middel van een geavanceerd ventilatie systeem, zo word deze kaas gerijpt met het zilt van deze wind! Dit zijn twee van de kenmerken die deze kaas zo speciaal maken. De Noordzeekaas wordt minimaal 26 weken opgeslagen.
'T LEENHOF 2 BE lc geit Verse geitenkaas crottin bezet met bieslook of amandelschilfers en rozijnen. Deze kaasjes worden gemaakt op geitenboerderij 't Leenhof in Zele. De boerderij maakt al 25 jaar deze heerlijke kaasjes van de melk van hun 100 witte melkgeiten. 90% van het voer voor de dieren telen ze zelf in omliggende weiden
BREBIROUSSE 3 FR lc schaap Deze pavé (vierkante kaas) heeft een mooie oranje korst met een licht krokante beet, wat aangenaam gepaard gaat met het romige, soepele zuivel. Kaasmakerij D’Affinois is gekend om de melk te microfiltreren. Dit betekent dat de bacteriën uit de rauwe melk worden gefilterd.
CROOME CUISINE APPEL STRUDEL 2 GB p koe Croome Cuisine is een klein familiebedrijf gelegen bij Worcester. Zij zijn gepassioneerd door kwaliteitsvolle producten en
innovatieve combinaties met heerlijke lokale smaken. Zij hebben reeds verschillende prijzen gewonnen met hun bijzondere kazen. Deze cheddar bevat appel, rozijnen en kaneel in het zuivel.
MOELLEUX DU REVARD 3 FR lc koe Het is een typische kaas van de streek rond de Mont Revard in Aix-les-Bains in de Savoie. Deze halfharde kaas heeft een zachte, ietwat elastische pâte. Typisch aan deze kaas is het bandje van epicea dat de kaas samenhoudt tijdens het rijpen. Epicea is een veel voorkomende naaldboom in de Franse Alpen. De smaak is te vergelijken met die van Chaumes maar verfijnder.
ROVE DE GARRIGUES 2 FR p geit verse geitenkaas met citroen, rozemarijn en tijm aroma in het zuivel. Het kaasje wordt op ambachtelijke wijze vervaardigd in de Provence. Bij het degusteren zal u de Provence proeven.
OOSTENRIJKSE FENEGRIEKKAAS 3 OOS p koe Het is een silagevrije kaas of hooimelkkaas uit de Oostenrijkse, Beierse Alpen, wat betekent dat hij zonder gefermenteerd voer wordt geproduceerd. Halfharde kaas met fenegriekzaadjes in het zuivel.
GORGONZOLA GRAN RISERVA 3 IT p koe Gorgonzola "Dolce", een zachte, romige gorgonzola met een zachte smaak afkomstig van Milaan. Omwille van zijn zachte zuivel, wordt deze kaas geschept. Perfect voor de beginners van blauwschimmelkazen! Wordt ook dikwijls in de keuken gebruikt.
KILANI ambachtelijk dadelbrood sappig vruchtenbrood met dadels gedrenkt in rozenwater en walnoten. Dit brood wordt volledig met de hand vervaardigd
KILANI ambachtelijk vijgenbrood sappig vruchtenbrood met dadels gedrenkt in notenlikeur en amandelen. Dit brood wordt volledig met de hand vervaardigd
KILANI ambachtelijk abrikozenbrood sappig vruchtenbrood met gedroogde abrikozen en abrikozen gedrenkt in rode porto en gebakken walnoten. Dit brood wordt volledig met de hand vervaardigd

*P = Gepasteuriseerd | R = Rauwe melk

Gepasteuriseerde melk wil zeggen dat de melk wordt opgewarmd tot 70 graden Celsius. Hierbij gaan alle bacteriën (goede en slechte) dood en gaan er belangrijke vitamines verloren. Pasteuriseren zorgt ook voor een smaakvervlakking omdat de smaakstoffen worden aangetast tijdens het opwarmen.
Bij rauwe melk blijft de melk onbehandeld, ze wordt dus niet verhit. Er wordt soms gezegd dat rauwe melk gevaarlijk is omdat dit allerhande bacteriën bevat, maar tegenwoordig worden deze kaasmakerijen zo streng gecontroleerd dat er bijna geen kans is op schade voor de gezondheid. Bovendien behouden rauwe melkse producten veel beter hun smaak en rijpen ze beter.